• NL gratis verzonden vanaf € 150,- | boven € 50,- verzendkosten € 4,95 | boven € 95,- verzendkosten € 2,95

Verbrand door de zon, wat nu?

1024 682 Marianne Draaijer

Wikkelen is goed voor heel veel gezondheidsklachten, zo ook bij verbranding door de zon! Nu het warme weer eraan komt is het fijn om even wat tips achter de hand te hebben, mocht je onverhoopt verbanden… Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen!

Hoe voorkom je verbranding door de zon?

 1. Bouw het aantal zonuren op, laat je huid langzaam wennen. Start al bij de zwakke maart zonnestralen. Elke keer ga je net iets langer naar buiten. Geniet, maar zon met mate!
 2. Blijf op het heetst van de dag uit de zon
 3. Trek UV kleding aan (zeker bij kinderen!)
 4. Zorg voor voldoende plekken in de tuin waar je uit de zon kunt zitten
 5. Koop een fijne zonnehoed, liefst met UV bescherming
 6. Smeer je in wanneer je langer dan gezond is in de zon gaat zitten. Let op! Schaf een zonnebrandcrème aan zonder schadelijke nano-deeltjes of aluminium. Zelf ben ik fan van Ohm. Direct insmeren bij de eerste zonnestralen is echt niet nodig, je huid went zo namelijk niet aan de zon. Hierdoor loop je kans om sneller te verbranden en je huid maakt minder vitamine D aan. Een zeer belangrijke stof voor veel processen in ons lichaam!
 7. Probeer eens lange luchtige kleding in de zomer in plaats van korte broeken en hemdjes. Het eerste vind ik inmiddels veel aangenamer en minder zweterig. Bovendien kan je zo net iets meer zon verdragen, ook al is lange kleding zeker niet UV werend. Je kunt zo wel even die ene boodschap doen zonder rood thuis te komen.

Wat als je toch bent verbrand?

Dan ga je wikkelen! Je kunt bijvoorbeeld een koude kwarkwikkel hier goed voor inzetten. Deze wikkel helpt om de warmte weg te laten vloeien en pijn te verlichten.

Dit heb je nodig:

 • Biologische kwark
 • Een wikkel (afhankelijk van de locatie kies je een juiste wikkel)
 • Een linnen of katoenen zakje en een “tussendoek” (zitten beide bij een wikkel inbegrepen)

Van te voren weet je natuurlijk niet waar je gaat verbranden. Wil je toch alvast iets in huis hebben, dan is de buik&borstwikkel het meest functioneel. Dit beslaat een groot oppervlak en kan je ook voor de nek, schouder en rug gebruiken.

Zo maak je het klaar:

 1. De koude kwark smeer je in het midden van het zakje, ongeveer 1 – 2 cm dik
 2. Leg dit kwark kompres op de aangedane huid
 3. Dek af met een tussendoek (katoenen lapje)
 4. Fixeer het met een wikkel

Dit laat je zitten zolang de wikkel vochtig is, de kwark moet niet helemaal opdrogen. Zo nodig (bij heftige verbranding) 2 – 3x per dag herhalen. Wanneer je een droge huid hebt, behandel je deze na met vette crème, denk aan bijenwascrème. Door de kwark zal de huid namelijk verder uitdrogen.

Verkoelende groet,

Marianne

2 opmerkingen

Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.