• NL gratis verzonden vanaf € 150,- | boven € 50,- verzendkosten € 4,95 | boven € 95,- verzendkosten € 2,95

Over Indewikkels.nl

Indewikkels.nl is in 2013 gestart door Marianne, en in 2022 overgenomen door Sabine.

Sabine houdt zich al jarenlang bezig met duurzaamheid, natuurlijk ouderschap, biologisch, verpakkingsvrij en allerlei van dat soort zaken. Als een vanzelfsprekendheid.
Daarom zal ze er alles aan doen om uitsluitend natuurlijke, biologische en duurzame producten aan te bieden in de webshop.
Die fijn zijn voor de gebruiker, maar zeker ook op een zo eerlijk mogelijke manier geproduceerd zijn.

Uit duurzaamheidsoogpunt zullen bestellingen zo veel mogelijk verzonden worden met behulp van gerecycled materiaal.

Waar komt de wol die aangeboden wordt op Indewikkels.nl vandaan?
Veel wikkels op de website zijn gemaakt van 100% wol. Ook heilwolle wordt te koop aangeboden op de website.
´Alle wol is 100% zuivere scheerwol van Merinoschapen uit Zuid-Duitsland. De schapen leven in de vrije uitloop of bij rondtrekkende herders. Dierenwelzijn en diervriendelijke veehouderij zijn daar vanzelfsprekend en worden gecontroleerd. Het fundamentele belang van de herders is het onderhouden van een gezonde kudde. Vrije uitloop is erg belangrijk. De dieren worden blootgesteld aan alle weersomstandigheden, wat resulteert in een sterke wol die wordt aangevoerd met wolvet.
Het scheren van schapen gebeurt op de traditionele manier. Mens en dier staan ​​in direct contact met elkaar. De buikwol (krulwol genoemd) wordt afgescheiden omdat dit deel van de wol relatief veel vreemde stoffen (planten waar het schaap langsloopt e.d.) bevat die we niet voor ons doel kunnen gebruiken.
Het afwerken en volmaken van de schapenwol gebeurt volgens ecologisch hoogwaardige richtlijnen in de nabijheid van onze leverancier.´
(Bron: leverancier Indewikkels.nl. Vertaald door Sabine van Indewikkels.nl)

Waar komt het katoen dat aangeboden wordt op Indewikkels.nl vandaan?
Veel wikkels op de website zijn gemaakt van katoen. Daarnaast zit er bij sommige wollen wikkels een 100% katoenen tussendoek. 
´Katoen wordt wereldwijd verbouwd en verwerkt. Wij zorgen ervoor dat de herkomst van de katoen bekend is en dat er zo een bepaalde sociale standaard wordt gehandhaafd. Dit is het moeilijkste punt in de productieketen. Bij conventionele katoenproductie wordt het verbouwd in monoculturen. Dit zorgt voor een hoge gevoeligheid voor ongedierte. Nadat de plant klaar is om te worden geoogst, wordt er een ontbladeringsmiddel gespoten om de plant met oogstmachines te kunnen oogsten. Gecontroleerde biologische teelt kbA is veel complexer en natuurvriendelijker, zonder het gebruik van meststoffen en bestrijdingsmiddelen voor ontbladering. De teelt vindt plaats in vruchtwisseling en mengteelt. Bemesting wordt uitgevoerd met organische meststoffen zoals mest of mulch. Er worden geen genetisch gemodificeerde zaden of chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Het oogsten gebeurt met de hand. Na de oogst wordt de vezel ongeveer 30 dagen gedroogd en vervolgens ontdaan van resten zoals zaden en capsules. Het proces wordt mechanisch uitgevoerd in een gin. Daarna kan de wolbol in de spinnerij worden gekaard. Hier worden gekamde vachten gemaakt, die later in een spinmachine tot garens worden verwerkt. Afhankelijk van het gebruik moeten de garens al de nodige eigenschappen of kleuren hebben. In ons geval worden de garens in bij ons bekende bedrijven tot stoffen geweven. We gebruiken ongeverfd materiaal, dus er zijn altijd kleine restjes van de katoenen bolletjes. Afwerking van de geweven stof: Dit betekent het vervolgens verven, wassen of afwerken van de stoffen. Stoffen worden vaak gestreken of geschoren of opgeruwd. De weverijen laten deze bewerking meestal uitvoeren door externe veredelingsbedrijven in de directe omgeving. Wij kennen de naaiateliers die onze stoffen verwerken.´

(Bron: leverancier Indewikkels.nl. Vertaald door Sabine van Indewikkels.nl)

Waar komt het linnen dat aangeboden wordt op Indewikkels.nl vandaan?
Bij sommige wikkels zit standaard een linnen doek.
´Linnen wordt gekweekt als medicinale plant of gewas
Teelt vindt plaats in Frankrijk, België en Nederland
Door de korte afstanden heeft ons linnen een bijzonder goede ecologische balans en worden sociale normen gegarandeerd nageleefd
Linnen beschermt de bodem en heeft geen kunstmest of pesticiden nodig
De verkregen materialen zijn biologisch afbreekbaar
We gebruiken linnen bij voorkeur van kbA (gecontroleerde biologische teelt) minimaal Ökotex klasse 1 (dat wil zeggen getest in een laboratorium).´(Bron: leverancier Indewikkels.nl. Vertaald door Sabine van Indewikkels.nl)

Waar komt de bijenwas dat aangeboden wordt op Indewikkels.nl vandaan?
In onze bijenwasplaten en bijenwascreme is -logischerwijs- bijenwas verwerkt.

´(…) Onze bijenwas komt uitsluitend van imkers die we persoonlijk kennen, wiens werkwijze we kennen en wiens was voldoet aan onze kwaliteitsnormen.(…) De imkers van wie we onze was kopen, zijn gepassioneerde natuurmensen die de waarde en het belang van hun taak kennen. (…) Ze werken volgens de meest natuurlijke vorm van moderne bijenteelt, het bevordert vooral de bijengezondheid, aangezien alle levensprocessen van de bijen intensief kunnen worden geleefd.(…)De imkers werken zonder chemische hulpmiddelen en gebruiken organische zuren, mechanische methoden of speciale houderijmethoden om mijten te bestrijden. Om de eer van de imkers in Noord-Europa te redden, kan echter ook in het algemeen worden gezegd dat chemische bijenmedicijnen slechts in de meest uitzonderlijke gevallen worden gebruikt. Imkers zijn bewuste en natuurliefhebbende tijdgenoten.
De leverancier koopt bewust geen bijenwas in op basis van een biologische certificering, omdat we ervan overtuigd zijn dat zelfs kleine en middelgrote imkers zonder zo’n certificering hoogwaardig werk doen dat het algemeen welzijn bevordert en producten levert. De chemische onzuiverheden die herhaaldelijk in bijenwas worden aangetroffen, worden zeker niet veroorzaakt door de bijenteelt en mogen er dus niet schadelijk voor zijn. Als we geen vergif in onze wereld willen, moeten we hun vrijlating niet goedkeuren.

Bron: Leverancier Indewikkels.nl. Vertaald en enigzins samengevat (anders werd het wel een érg lange lap tekst) door Sabine van Indewikkels.nl

Waar komen de bijenwascrèmes en de etherische oliën (verwerkt in de bijenwasplaten) vandaan die aangeboden worden op Indewikkels.nl?
´De bijenwascrème wordt geproduceerd in Suze sur Crest in de Val de la Dröme aan de noordelijke rand van de Vercors, ten zuidoosten van Valence op de Route du Soleil; ver onder de zuiderlijke zon.
Daar, bij het bedrijf van Manfred Sauerbrey, een boerenvriend van de leverancier, worden de bijenwascrèmes met de hand gemaakt en gevuld. In de meeste bijenwasplaten zitten etherische (essentiële) oliën verwerkt. Deze oliën komen ook daarvandaan. Manfred Sauerbrey woont en werkt daar als lavendelboer en teelt zijn lavendel op traditionele wijze met biologische certificering. De bloemen worden ‘s middags geoogst, wanneer het gehalte aan etherische olie het hoogst is. Ze worden gesneden en gebundeld met een eenvoudige machine, twee dagen voorgedroogd, liggend op de rijen. De etherische olie wordt verkregen in distilleerderijen, die vervolgens twee maanden moeten rijpen voordat ze gebruikt kunnen worden.
Dit volstrekt onmoderne, complexe productieproces is voor ons belangrijk, niet in het minst voor de bescherming van insecten: er is een onvoorstelbaar aantal en verscheidenheid aan vlinders en bijen op en in de bloemen. Bij conventionele oogstmethoden snijden de grote oogstmachines de lavendelbloemen, zuigen ze op en hakken ze in stukken. Snel, effectief, goedkoop – inclusief alle insecten. Hierin zien we geen dankbare en goede omgang met de vele dienende geesten van de natuur.´ Bron: Leverancier Indewikkels.nl. Vertaald en enigzins samengevat (anders werd het wel een érg lange lap tekst) door Sabine van Indewikkels.nl

Waar komen de oliën die aangeboden worden op Indewikkels.nl vandaan?
De oliën komen van het Blauwe Huis; een heerlijk knus, biologisch en biodynamisch gecertificeerd, Nederlands bedrijf. Ze zijn Skal- en Demeter gecertificeerd.