• NL gratis verzonden vanaf € 150,- | boven € 50,- verzendkosten € 4,95 | boven € 95,- verzendkosten € 2,95

10 natuurlijke middelen die je in huis moet hebben

1024 683 Marianne Draaijer

Op een natuurlijke wijze je immuunsysteem ondersteunen, wie wil dat nou niet? Weg met de drankjes, pilletjes en poeders!

Onderstaande natuurlijke middelen helpen je in tijden van een verlaagde weerstand, denk bijvoorbeeld aan verkoudheid of griep. Daarbij kunnen ze je extra energie geven.

Welke van de 10 heb jij al in huis?

1. Ui

Een ui bevat veel antioxidanten en vitamine C. Het is ook nog eens een natuurlijk antibioticum. Ideaal om toe te passen bij een oorontsteking! Onder DEZE LINK lees je hier meer over.

Wanneer je grieperig bent kan je ook verwarmde uischijfjes onder je voeten leggen, dit vervolgens afdekken met heilwolle en fixeren met een snelverband. Ui onder je voeten ontgift op een vlotte manier, drink hierbij dus goed! Zet dit zonder kennis niet in bij kinderen. Tijdens een zwangerschap of borstvoeding is ontgiften ook sterk af te raden.

2. Citroen

Net als ui bevat een citroen veel antioxidanten en vitamine C. Je zet een citroen bijvoorbeeld in bij een keelontsteking, wikkel dan citroendoeken om je hals en je zult zien dat de keelontsteking van korte(re) duur is. Je kunt een combinatie maken met een halswikkel en bijenwas met citroen, of een halswikkel met gesneden citroenschijfjes van een biologische citroen.

Je kunt ook een citroenschijfje dagelijks toevoegen aan een glas afgekoeld gekookt water (snap je h’m nog? 😉 > eerst water koken, dan af laten koelen tot ongeveer 30 à 40 graden). Zo boost je op een natuurlijke manier je immuunsysteem!

3. Kamille

Kamille is een sterke natuurlijke pijnstiller en haast een “alleskunner”. Zet dit bijvoorbeeld in bij buikpijn, obstipatie, menstruatieklachten, naweeën, beginnende blaasontsteking, tandvleesontsteking en doorkomende tandjes. Bij buikklachten of doorkomende tandjes werkt een buikwikkel met kamille goed.

4. Tijm

Al generaties lang wordt tijm gebruikt om klachten van de luchtwegen te verminderen. Je kunt tijmthee gebruiken, een tijmbad maken of een borstwikkel met tijm toepassen.

5. Extra vierge kokosolie

De extra vierge versie van kokosolie is bacterie-, virus- en schimmeldodend. Extra vierge wil zeggen dat het niet van de geur ontdaan is en de werkzame bestanddelen nog volop aanwezig zijn. Je kunt het voor veel doeleinden gebruiken, denk bijvoorbeeld aan een candida infectie of voor een gezonde mondhygiëne. Voor dit laatste kan je goed “oil pulling” gebruiken. Neem dagelijks een eetlepel extra vierge kokosolie, laat dit 10 tot 20 minuten rondgaan in je mond (in het begin is 20 minuten haast niet te doen, probeer het maar 😉 ) en spuug daarna uit. Vervolgens poets je je tanden. Een hoop bacteriën zal je “zien” in wat je uitgespuugd hebt, de kleur van de kokosolie is gedurende de oilpulling veranderd naar een donkerdere kleur.

6. Kurkuma

Ook al zo’n fijn middel om je weerstand te verhogen! Het ruimt schadelijke deeltjes in ons lichaam op (antioxidant), waardoor het vecht tegen bepaalde ziekten. Het werkt als ontstekingsremmer door het bestanddeel curcumine en is daardoor ook effectief om mee te gorgelen bij keelontsteking.

Wil jij je immuunsysteem boosten? Naast een dagelijks glas citroenwater mag je ook rustig dagelijks een Golden milk maken. Meng 250 milliliter lauwe melk naar keuze (ik gebruik zelf haver”melk”) met 2 theelepels kurkuma, 1 theelepel gemberpoeder, 1 theelepel Ceylon kaneel, 1 theelepel honing en een snufje zwarte peper.

7. Kwark

Kwark is een wondermiddel bij kneuzingen, sportletsel en borstontsteking. Bij acute situaties breng je kwark op kamertemperatuur direct op de pijnlijke plek aan, wikkel daar een theedoek of speciale wikkel omheen. Bij sportletsel is het fijn om Arnica tinctuur toe te voegen aan de kwark, de verhouding is 1 theelepel tinctuur op 100 gram kwark (ongeveer).

Bij borstontsteking (je weet wel, zo’n vreselijk harde en pijnlijke plek in je borst wanneer je borstvoeding geeft) kan je 3x daags kwark op de pijnlijke plek aanbrengen (zonder Arnica tinctuur). Dek af met een lapje en fixeer met een fijne borstwikkel. Dit brengt verkoeling, werkt pijnstillend en onttrekt de ontsteking.

8. Lavendel

Je kunt lavendelolie vinden of gedroogde lavendel. De olie kan dan weer verwerkt zijn in bijenwas, om er zo een fijne wikkel van te kunnen maken. Dit zet je in bij slapeloosheid, overprikkeling of stress. Gedroogde lavendel is heerlijk om thee van te maken, combineren met een ander kruid is aan te raden (anders krijg je zo’n zeepsmaak in je mond…). Dit helpt je om te ontspannen.

Wist je dat lavendel een antibacteriële eigenschap heeft? In olievorm kan je dit dus gebruiken om wondjes te ontsmetten, wel dien je de olie sterk te verdunnen.

Daarbij werkt lavendel in op de bloedsomloop, tegen je koude handen en voeten dus!

Luizen houden niet van lavendel, ideaal om toe te passen bij een luizenplaag. Druppel verdunde lavendelolie op een kam en borstel het haar er goed mee door.

9. Aardappels

Normaal maak je er misschien stamppot van, maar aardappels kan je ook goed gebruiken bij die ellendige lage rugklachten of heesheid. Je brengt dit in combinatie met een rugwikkel of halswikkel aan. De kracht zit h’m in de warmte van een aardappel, je gebruikt namelijk geplette gekookte aardappels. Je brengt ze aan wanneer je je net niet meer kunt verbranden. Het werkt pijnstillend bij spier- en gewrichtsklachten. Bij heesheid geven de aardappels een rustgevende en langdurige warmte af. In combinatie met een tijdlang niet spreken brengt dit vaak snel verlichting. Deze methode passen ze in Duitsland veel toe met effect, maar keiharde bewijzen zijn er niet. Net zoals met de meeste natuurlijke middelen overigens. Persoonlijk hecht ik meer waarde aan de resultaten die ik zie.

10. Knoflook

Een knoflook is breed inzetbaar. Door dit dagelijks toe te voegen aan je maaltijd geef je je immuunsysteem een boost! Het kan hierdoor zelfs een verkoudheid voorkomen en verkorten. Bij een candida infectie maak je een “crème” van knoflook door 4 teentjes knoflook te schillen, fijn te snijden en vervolgens met een vijzel te stampen. Breng dit aan bij de infectie, laat maximaal 15 minuten zitten (wanneer het eerder gaat irriteren dan verwijderen) en spoel daarna goed af.

Biologisch

Bovenstaande producten biologisch kopen heeft de voorkeur. Je huid is het grootste orgaan en neemt alle stoffen als een spons op. Het is daarom niet wenselijk om gifstoffen zoals pesticiden op je lichaam aan te brengen.

 

Deze lijst kan ik aanvullen met nog veel meer middelen! Dat komt op een later moment.

Welk middel kan jij de lezers aanraden? Waarvoor gebruik je dit?

 

Gezonde groet,
Marianne

Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.